AMERİKA'DA EHLİYET NASIL ALINIR?

      AMERİKA'DA EHLİYET ALMANIN YOLLARI

AMERİKAN EHLİYETİNİ ALMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Bizde bir Amerikan ehliyeti almayağhhkk mı yani..
          

        Amerika'da ehliyet almaya karar verdiniz. İşlemlere nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız 'Hoş geldiniz!'.
 Öncelikle ilk söylemem gereken şey, burada herkesin statüsü birbirinden farklıdır. Kiminiz öğrenci vizeniz ile burada yaşıyorsunuz kiminiz turistik vizenizle burada yaşıyorsunuz. Ehliyet, vize tipinize göre değiştiği gibi bulunduğunuz eyalete göre de farklılıklar gösterebilir. Her eyalet birbirinden farklı prosedürler izlerler. Önceki yazılarımda da söylediğim gibi ben New Jersey de yaşadığım için burada ehliyete başvurdum. Amerika'da hangi eyalette ikamet ediyorsanız, oranın DMV'sine gitmeniz gerekiyor. ( DMV= Department of Motor Vehicles).

New Jersey kurallarına göre eğer Türkiye'de ehliyetiniz varsa burada sadece yazılı sınavdan sorumlu oluyorsunuz. Eğer Türkiye'den ehliyetiniz yoksa hem yazılı sınava hem de direksiyon sınavına girmeniz gerekiyor.

New York'un kuralları biraz daha farklılık gösteriyor tabii. Türkiye'den ehliyetiniz olsa da olmasa da hem yazılı hem de direksiyon sınavına girmeniz gerekiyor. Belki de tek artısı yazılı sınavdaki soru sayısının New Jersey eyaletinkinden daha az olması. New York yazılı sınavda toplam 20 soru soruluyor. Sorular genel olarak kolay. Direksiyon sınavı zorunlu olduğu için biraz zorlayabilir ama ders aldığınızda onu da çok rahat atlatırsınız.


Yazılı sınavda nasıl sorular çıkıyor? 

Akıllı telefonunuz varsa app indirme kısmından DMV yazıp uygulamayı indirebilirsiniz. Bazen DMV, DMV California, DMV NY diye de çıkabilir. Hangi eyalette sınava girecekseniz oranın uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Neden ?
  Amerika'da yol kuralları, alkol sınırları , ehliyet alabilme yaş aralıkları bile eyaletler arası farklılık gösterir. Burada eyaletleri farklı ülke olarak düşürseniz sizin için daha kolay olur.
Yani gidip te New Jersey de yaşarken DMV California uygulamasında çalışırsanız kendi yaşadığınız eyaletin sınavından kalabilirsiniz. Bu işin en temiz yolu , eğer İngilizceniz iyi değilse kendinize tercüman tutabiliyorsunuz. Tercüman sizinle sınava giriyor ve 'sözde' size soruları Türkçe söyleyip sizin verdiğiniz cevabı bilgisayar üzerinden işaretliyor. Tabi ki de tercüman ile gidenlerin çoğu İngilizce tam olarak bilmiyor. Bunun  yanında İngilizce bilip yine tercüman tutan genç arkadaşlar da var. Onların nedeni ise kitaba ya da uygulamaya çalışıp zaman kaybetmeden ehliyeti en kısa sürede alabilmek.
Eğer size bu fikir mantıklı gelmiş ise şu anda kafanızda tercümanın fiyatını merak ettiğinizi tahmin
edebiliyorum :)
Tercüman fiyatları $ 150-250  arası farklılık gösteriyor.
 Ben DMV'e  gidip kitapçıklarını alıp 3-4 ay çalışıp kendi başıma sınava girmiştim. Toplamda $20-25 arası bir şey ödemiştim.


Peki New Jersey den başvurmak isteyenler için hangi evraklar gerekli,  nasıl başvuru yapılıyor adım adım başlayalım. 
 New Jersey de bana en yakın olan DMV 90.street Bergenline North Bergen tarafında bulunuyor. Sabahları genelde 8 gibi açılıp 17.30 gibi kapanıyor. Sabah gitmenizde fayda var. Acayip bir sıra sizi bekliyor olacak. Zaten 2-3 saatte her  şeyi halledip, ehliyeti alıp dönmeyi planlıyorsanız yanılıyorsunuz. Yaklaşık olarak benim 7 saatimi aldı.
  Bergenline üzerindeki DMV' e ilk girdiğinizde sol da receptionist bölümü var. Oradan bir kitap, bir broşür ve kitabın içinde bir form almış olmanız gerekiyor. Form, eğer Türkiye'de ehliyetiniz varsa, sınava hazır olduğunuz da o formu doldurup getirmiş olmanız gerekiyor. Broşür içinde sizin ehliyet alabilmek için yasal olarak 6 puan ı oluşturacak evrakları beraberinizde getirmeniz yazıyor. Örneği pasaport 1 puan, ikamet kağıtlarınız 1 puan .. böyle böyle 6 puan ı buluyor olmanız gerekiyor.

 Sınava hazırsınız ve içeri ilk girdiğinizde ID check kısmı var. Orada ki sıraya girip, size ait olan (6 puanlı) evraklarınızı veriyorsunuz. I-94, I-20, kişisel Amerikan banka kartınız, SSN (Eğer Social Security Number' ınız yoksa olmadığına dair belge) , pasaport, Türkiye'de ki ehliyetiniz, banka dokümanlarınız  (üstünde adresiniz yazdığı için adres beyanı olarak kabul ediliyor).
   Daha sonra sizin evraklarınızı kontrol edip, düzenleyip yandaki başka bir sıraya geçmenizi istiyorlar. Burada da evrakları teslim edip, parayı ödüyorsunuz ($10). Bir de resminizi çekiyorlar. İşlemleriniz bittikten sonra sizi driver testing area diye bir yere yönlendiriyor. Driver testing area nın yanında bir desk göreceksiniz ve önünde de sıra :) . Oraya gidip önce evraklarınızı kontrol için veriyorsunuz. Göz testi yapıp bir kaç harf söylemeniz isteniyor. Daha sonra size bir bilgisayar numarası veriliyor ve direkt oraya gidip testi çözmeye başlıyorsunuz.

Birinci kural, çantanızı mecburi olarak bilgisayarın arkasına koymanız gerekli. Ekranın ortasına tıklayıp testi başlatıyorsunuz. Toplamda 2 saatiniz var.  50 soru soruluyor ve sınavı geçebilmek için 40 tanesini bilmeniz gerekli. En fazla 10 tane yanlış yapma hakkınız var. Sakın kopya çekmeyi düşünmeyin. En az  3 tane kamera test çözenleri izliyor olacak. Sınavı bitirdikten sonra hemen kalkmamalısınız. Orada ki bir görevliye işaret edin, ancak o isminizi söylediği zaman kalkabilirsiniz.

Sınavı geçemediyseniz sizden aldığı evrakları size geri verip 1 hafta sonra tekrar sınava girebileceğinizi söylüyorlar. Yanınızda getirdiğiniz 6 puan eden evraklarınızı yeniden getirmeniz gerekli.  Ben ilk seferde yazılı sınavı geçemediğim için 1 hafta sonra yine gelmiştim :). Hatırladığım kadarıyla  da sınava istediğiniz kadar girebilirsiniz, herhangi bir kısıtlaması yok.

Eğer sınavı geçtiyseniz, görevli istediği evrakları verip,  size bir form doldurtup, en başta gittiğiniz ID check sırasına girip, evraklarınızı oraya vermenizi istiyorlar. Sonra evraklarınızı ID bölümüne verip sıra numarası alıyorsunuz. Hemen 2. kere girdiğiniz sırada numara okuyup çağırdıklarını göreceksiniz. Salon içerisinde cam tarafında sandalyeler var, orada bekleyebilirsiniz. Sıra numaranızı söylediklerinde. sıranın olduğu yere gidiyorsunuz. ( inşallah sizin ki benim ki kadar uzun sürmez. Ben rahat yarım saatten fazla o kuyrukta bekledim)


 Daha sonra sıram geldiğinde elimdeki evrakları görevliye verdim. 2. kez bir fotoğraf çekinildi. Artı $15 daha ödeme yapıldı. Bu 15 dolar ı 2. kez sınava girdiğim için mi ödediğimi sordum . Hayır ehliyeti aldığın için ödüyorsun dedi. Anladığım kadarıyla ilk bi $10 sonra ehliyet alma kesinleşince bi $15 ödeme daha yapılıyor. Yani size totalde $25'a mal oluyor. Elektronik cihaz üzerinden imzanızı alıyorlar. Organlarınızı bağışlamak ister misiniz diye bir soru çıkıyor. Ben direkt 'no' dedim.  Çünkü bir tanıdığım dedi ki sen o soruya yes deyince , yaralandığında hastanelerde çok ta kurtarmaya çalışmıyorlarmış:).
Görevli ehliyetimi verdi ve bitti dedi. Alanlar için tebrik ederim, gerçekten çok tatlış bir duygu ama bence ehliyet biraz dandik:).


 Amerika' dan ehliyet almak demek artık bir Amerikan ID e sahipsiniz demektir. Yanınızda Amerikan
ehliyetiniz varsa pasaport taşımak zorunda değilsiniz. Hatta eyaletler arası uçuşlar yaptığınızda bile sadece Amerikan ehliyetinizi göstermeniz yeterli gelecektir. Kimse size eyaletler arası uçuş yaptığınız da pasaport sormuyor.
Örneğin ben New York'tan  Los Angeles'a gittiğimde  havalimanın da sadece biletimi ve Amerikan ehliyetimi gösterdim. Orada ki görevliler ehliyetimle Hawaii de dahil her yere gidebileceğimi, pasaportumu taşımak zorunda olmadığımı söylediler. Bar yada club tarzı yerlere girdiğinizde ID kontrollerinde de ehliyetinizi göstermeniz yeterli olacaktır.



Not:  Genellikle ehliyet süreleri: vizenize, I-20 sürenize , görevlinin o anki ruh haline göre değişiklik gösterir. 3 aylık ta verebilirler, 1 yıllık ta , 2 yıllık ta...  Yani iyi şanslar..:)

Umarım yukarıda ki bilgiler size Amerikan ehliyeti alma sürecinizde yardımcı olabilmiştir.

Herhangi bir sorunuz için aşağıda yorum ekle kısmına tıklayıp , yorum bırakmanız yeterlidir. Teşekkürler...

Comments

  1. Merhaba Seda Hanim

    Road teste gerek olmamis. acaba her DMV merkez Turkiye ehliyetini kabul ediyormu ? bilginiz var mi ?

    ReplyDelete
  2. Merhabalar Seda hanım. Amerika vizesi alabilmek için adım adım anlattıklarınız çok değerli bilgiler başarılarınızın devamını dilerim.

    ReplyDelete
  3. dmw ye gotmeden once randevu aldinizmi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hayir almadim. Cok erkenden gidip siraya giriyorsunuz. Tabi ben ehliyet aldigimda sene 2017 idi. Simdi pandemic var. Sabah a karsi 4 te siraya gidiyor millet. Oglen e dogru ancak isin bitmis oluyor. Bence bekle cok acil degilse.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

AMERİKA VİZE BAŞVURU FORMU : DS-160

AMERİKA KONSOLOSLUĞUNA NASIL GİDİLİR ?

GREEN CARD BAŞVURUSU !!