AMERİKA VİZE MÜLAKATI !
AMERİKA VİZE GÖRÜŞMESİ İÇİN İPUÇLARI!
Vize mülakatınızdan önceki ilk durak Gezenti-Land!
Tabi ki de şu son zamanlarda gerek Work and Travel için olsun gerek turistik gerek öğrencilik için olsun vize başvuruları yavaş yavaş başladı. Macera dolu Amerika'ya şunun şurasında ne kadar kaldı ki. Sadece bir vize görüşmesi kadar uzaksınız. Bu yazımda Amerika vizesini almak için tamamlamanız gereken son adım olan vize görüşmesini, sizler için kaleme döktüm. Bir önceki yazımda konsolosluğa nasıl gelebileceğinizden bahsetmiştim. Henüz okumayanlarınız varsa Amerika Konsolosluğuna girmeden önce bilmeniz gereken en önemli şey Amerika Konsolosluğuna elektronik eşya sokamayacağınız!!!
Yanınızda telefon, şarj aleti, tablet, kulaklık vs. varsa yanınızda gelen bir arkadaşınıza teslim edebilirsiniz. Eğer tek geldiyseniz Konsolosluğun karşısında kafeler var ve 5 TL ye emanet alıyorlar. Benim akbil'imi bile kabul etmemişlerdi ve her şeyimi kafe'ye bıraktım, bir poşete koyup sakladılar.
Daha sonra cafelerin önünde kendi sıranızı beklemeye başlıyorsunuz benim randevum öğlen 11 idi ve saat daha 10.15 olduğu için yarım saat daha beklemem gerekiyordu. Beklerken içerden çıkan bir kız 'vermediler' diye koşarak babasına sarılmıştı, sakın bunlardan etkilenmeyin arkadaşlar :) Pozitif olun, eğer siz alacağınıza inanıp mantıklı cevaplar verip sakin olursanız, o vizeyi size vermemeleri için hiçbir neden yok!
-Golden Gate Bridge- San Francisco |
Asansörle vize katına geldikten sonra ilk önce içeri girip sıra numaranızı almanız gerekiyor. Kapı girişinde pasaportunuzu, SEVIS belgenizi ve F1,J1 ya da hangi vize türü evrağınız varsa onu elinizde bulundurmanız gerekiyor ve o belgeleri alıp lastikleyip, sıra numarası verip evraklarınızı size geri veriyorlar. İçeride yer varsa içeride bekliyorsunuz eğer yoksa dışarıda koltuklarda oturmanızı söylüyorlar. Sıra numaranız yanınca hangi veznede yanıyorsa (genelde 5. ve 6. veznelerdir) ona göre gidip lastiklenen evraklarınızı uzatıyorsunuz, inceledikten sonra size evrakları tekrar geri verip parmak izi için tekrar numaranızın yanacağını söylüyorlar. Bu bekleme biraz uzun olabilir, gerilmeyin. Daha sonra parmak izi için hangi veznede numaranız yanıyorsa (7. ve 8. vezneler) oraya gidip ilk sol 4 parmak bitişik sonra sağ 4 parmak bitişik en sonda 2 başparmağı aynı anda cihaza bastırıyorsunuz.
-Yosemite National Forest- Los Angeles |
Benim Amerika'ya 2. gidişim olmasına rağmen yine parmak izi verdim yani kaç kere gittiğiniz önemli değil. Parmak izini verdikten sonra sizi 9-10-11-12 numaralı veznelerin oraya yönlendiriyorlar, asıl vizenizin verileceği yer burasıdır. Bir sürü insan göreceksiniz numaraları yanıp ta 30 saniye içinde red alan. Sakın korkmayın kendinize güvenin ve hep gülümseyin.
Benim 10 numaralı vezneydi, tatlış bir kadın vardı ve benden önceki kıza red verdi, benim numaram yanmıştı ama kız gitmiyordu ve kadın kırık Türkçesiyle 'lütfen sorularınızı başka zaman sorun ya da itiraz edin şu an meşgulüm, ilerler misiniz lütfen!' dedi ve bana dönüp Welcome dedi. Gel de oturup ağlama:)
Veznedeki kadın bana neler sordu ?
- Amerika'ya neden gitmek istiyorsun? ( banko hepsi sorar)
- Amerika da nereye gideceksin, ne kadar kalacaksın?
- Sponsorun kim ve nerede çalışıyor?
- Hala öğrenci misin?
- Nerede okuyorsun?
- Okulda ki bölümün ne?
- En çok hangi derste zorlanıyorsun?
- Annenle baban ne iş yapıyor?
- Amerika'dan döndükten sonra ne yapacaksın?
- İngilizce öğrenmek neden senin için gerekli?
Peki, Veznedeki kadın diğerlerine neler sordu?
- Daha önce Amerika da bulunmuş muydun?
- Ne kadar kalacaksın Amerika'da ?
- Neden bur eyaleti seçtin tatil ya da çalışmak için?
- Ne iş yapıyorsun?
- Maaşın ne kadar?
- İş yerinde kaç kişi çalışıyor?
- Kardeşin var mı?
- Evli misin?
- Eşin ne iş yapıyor? O ne düşünüyor senin Amerika'ya gidişin hakkında?
- O da gelecek mi seninle?
- Amerikada ki yasal haklarını biliyor musun?
- Amerika Acil numarası kaç ?(Polis imdat hattı) - 9.1.1'dir.
- Amerika'ya gittiğinde orada herhangi bir sendikaya üye olmayı düşünüyor musun? -HAYIR deyin.
- Daha önce hangi ülkelere gittin?
- En çok hangi ülkeleri sevdin, neden?
- Türkiye'ye ne zaman döneceksin ?
- Türkiye'ye dönmek istiyor musun?
- Amerika da yaşamak ister misin?
- Green Card hakkında fikrin var mı?
-Santa Barbara- LA |
Veeee ayrıca görüşmede yapılan en büyük hatalardan biri kendinizi önceden hazırlamamış olmanız. Sorular peş peşe size doğrultulduğunda verdiğiniz cevaplar kendinizle çelişmemeli. Sorulan sorulara kısa, emin ve net bir cevap veriyor olmak çok önemli arkadaşlar. Kafanızda her şeyi kurup öyle gidin. Şunu derse böyle derim, bunu sorarsa şunu söylerim gibi. Mülakatların ortalama uzunluğu 30 saniye'dir. O yüzden hızlı sorarlar ve hızlı cevap isterler. Yavaş yavaş düşünüyor olmanız karşı tarafı da düşündürmeye başlar. En basitinden, bir okula başvurdum Master yapmak istiyorum ama İngilizcem yeterli değil dediğinizde, Master için hangi okula başvurdun diye sorduklarında eğer ki düşünüyorsanız acaba hangi okulu desem diye.. Bittiniz.. Ya da okulu direkt söylediniz, hangi bölüm için başvurdunuz diye sordular sizde muhasebe dediniz ve adamlar önlerindeki transkripte bakıp sizin muhasebenizin 2-3 yıl boyunca FF olduğunu ve 4. sınıftayken verdiğinizi gördüler.. Yine bittiniz.. Ne yapmıyoruz ? Kendimizle çelişmiyoruz.
-Hoboken- New Jersey |
Gel gelelim benim mülakatımın son kısmına, veznedeki görevli arkadaşımız bana son sorularını da sormayı bitirince sonunda vizeniz onaylandı dedi. Hiçbir evrağımı sormadı ve ya istemedi. Genelde turistik gidenlerle ya da öğrenci vizesiyle gidenlerle Türkçe konuştular. Sadece oraya çalışmak için gidenlerle İngilizce konuştular. Örneğin Work and Travel ya da staj programı gibi. Pasaportumu da 2 gün sonra vizem basılmış bir şekilde evime yakın olan postaneye yollamışlardı. Zaten onlar size E-mail ya da mesaj atarak haber veriyorlar.
Ne kadar doğru bilmem ama efsaneye göre siz konsoloslukta görüşme yapmadan önce sizin zaten vizeyi alıp almayacağınız belliymiş. O yüzden bazıları daha hiç konuşma yapmadan red alıyormuş. Hakkımızda bir ön araştırma yapılıyor galiba.. Tabi Amerika'nın işi gücü yok bizi mi araştırıyor da diyebilirsiniz. We never know...
Umarım çok istediğiniz Amerikan Vizesini kolayca alırsınız. Bir kaç yıl öncesine kadar 5 yıllık veriyorlardı ama artık siyasi ve diplomatik sorunlar yüzünden öğrenci vizesini 1 yıllık verdiklerini biliyorum. Bol şanslar..
İstanbul Amerika Başkonsolosluğu Adresi:
İstinye Mahallesi, Üç şehitler Sokak No:2
İstinye 34460- İstanbul /Turkey
Phone: 90 (212) -335 90 00
Not: Herhangi bir sorunuz için aşağıda bulunan kutuya 'yorum ekle' kısmına yorum bırakmanız yeterlidir. Teşekkürler..
Amerika vizesi alabilmek adına anlatılmış çok başarılı bir makale teşekkürler. Tabii ki 2019 Yılı itibarı ile bazı kriterler değişti. Saygılar.
ReplyDelete